Odlarintervju – Äppelriket

Odlarens namn: Göran Persson

Odlingsplats: Axeltorp, Garnanäs

Fakta: På den ca 1,4 hektar stora odlingen växer i huvudsak äppelsorten Ingrid Marie och päronsorterna Clara Frijs och Carola. Där finns även ett antal bigarråträd.  Det finns även en mindre mängd Röd Aroma, Elise och Rubinola som mestadels går till den egna gårdsförsäljningen. Göran sköter odlingen med god hjälp av sin fru Birgitta.

Odlarens bakgrund: Göran har jobbat med fruktodling hela sitt liv, och vid sidan av den egna odlingen, som han tog över 1965, har han skött odlingar åt andra.

Odlingens historia: Göran är fjärde generationen på gården. Hans farfarsfar och farfar tjänstgjorde som skogsvaktare åt greven på Trolle-Ljungby och det var Görans far som planterade de första fruktträden. Görans passion är fruktodling och han hoppas att när det väl blir dags, att få, precis som sin far, ta sina sista andetag under ett av sina fruktträd!

Framtidsplaner: Hittills har det planterats nya träd varje vår, men framöver kommer det i huvudsak planteras ersättningsträd vid behov.

Favorit-äpple: Aroma och Elise

Bästa äppel-receptet: Äpplen smakar enligt Göran bäst direkt från trädet men den hemmagjorda äppelmusten är också en favorit.