Odlarintervju – Äppelriket

Odlarens namn: Erika Tufvesson, Björkenäs frukt

Odlingsplats: Knäbäckshusen, Rörum

Fakta: Odlingen består av totalt 18 hektar frukt. Äpplen odlas på ca 13 hektar och de främsta sorterna är Ingrid Marie, Aroma, Elise, Discovery och Sunrise. På resterande 5 hektar odlas päron varav de största sorterna är Alexander Lukas, Carola och Clara Frijs. I odlingen arbetar Erika och hennes far på heltid. Utöver detta har de ca 13 säsongsanställda.

Odlarens bakgrund: Erika är i princip uppväxt i fruktodlingen, eftersom det är ett familjeföretag. Dock var det inte förrän hon, efter att ha jobbat inom barnomsorgen i kommunen under fyra års tid, tog ett sabbatsår 2008 och provade på att jobba på heltid i odlingen tillsammans med sin pappa som hon kände att fruktodling var något hon ville satsa på fullt ut. Sedan 2014 är Erika ägare av gården och odlingen.

Odlingens historia: Fruktodlingen har funnits i familjen sedan minst fyra generationer. I början var fruktodlingen bara en liten del av lantbruket men har över tiden vuxit och är numera gårdens huvudsysselsättning.

Framtidsplaner: Erika har en stark tro på svensk fruktodling och att konsumenters efterfrågan på svensk frukt kommer att fortsätta öka. Det finns i nuläget inga planer på att utöka odlings-arealen då den nuvarande ytan känns lagom stor. Erikas mål är att hon ska hinna vara ute i odlingen och arbeta så mycket som möjligt, då det är det hon tycker är roligast.

Favorit-äpple/päron: Har ingen favorit, alla sorter har sin charm.

Bästa äppel-receptet: Nyplockat direkt från trädet!