bjorn-einarsson

Odlarintervju – Äppelriket

Odlarens namn: Björn Einarsson

Odlingsplats: Bjäraryd

Fakta: På Björns fruktodling odlas äpplen, Ingrid Marie, Cox Orange, Aroma, Rubinola, Santana och Bigarråer bl.a. Cordia och Regina. Några rader päron finns det också på gården. Björn sköter sin odling mestadels själv, men för ca 10 år sedan köpte han mark av en av sina grannar och sedan dess är både grannen och dennes fru periodvis engagerade i fruktodlingen.

Odlarens bakgrund: Björn har jobbat med fruktodlingen hela sitt liv till och från, och för ca 17år sedan tog han över odlingen helt efter sin far. Björn är händig med mer än fruktträd och sysslar idag även med service och reperationer av cyklar och motorer.

Odlingens historia: I slutet av 1920-talet köpte Björns farfar gården och planterade de första fruktträden. Än idag står det träd som planterades allra först, ett Cox Orange, kvar utanför köksfönstret. Björn tog över odlingen efter sin far för 17 år sedan och är tredje generationen på gården. För 14 år sedan röjde han det mesta av odlingen, tog bort sten och planterade nytt.

Framtidsplaner: Björn är nöjd med odlingen så som den ser ut idag, kanske kommer han att byta ut en del av körsbärsträden.

Favorit-äpple/päron: Cox Orange. Favoritbigarråer är Cordia och Regina.

Bästa äppel-receptet: Äter allra helst färska äpplen.