I går öppnade vi det första långtids lager med vår egen äppelsort Frida. Frida är ett mycket smakrikt äpple med en bra balans mellan syra och sötma. Värmen som vi hade i höstas innebar att Frida har utvecklat en väldigt fin smak. Dessutom är äpplena som kommer från långtidslagring väldigt fasta i fruktköttet och krispiga när man tar ett bett!

Tekniken bakom Fridas långa sömn kallas för ULO lagring. Detta innebär att äpplet plockas i rätt tidpunkt och därefter stängs in i en kyl. När väl temperaturen är nere på några grader sänker man även syrenivån. Då minskar andningen och frukten kan ligga ostörd under en längre tid. När dörren till kylen öppnas kommer andningsprocessen igång igen och äpplena vaknar till liv.

Frida kommer att finnas ute i butik i slutet av nästa vecka och vi tycker att det är väldigt roligt att kunna släppa ut ett svenskodlat äpple som om det vore skördat i går, en dryg månad efter jul!

Frida är en korsning mellan Aroma (mamma) och en amerikansk härdig sort (pappa). Äppelriket Österlen äger ensamrätt över sorten som är framtagen på Sveriges Lantbruksuniversitet på Balsgård.