FRANSK SMULPAJ på svenskt vis

6 portionerTillagningstid: 1 tim 15 minMedelsvårt

Ingredienser

  • 3-4 stora svenska äpplen
  • 1 flaska apelsinblomvatten

Smuldeg

  • 100 g socker
  • 100 g smör
  • 150 g vetemjöl
  • 100 g grovhackade pistagenötter
  • 2-3 droppar bittermandelextrakt

Citronsoppa

  • 1 dl pressad citronsaft
  • ca 3 citroner
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl vitt vin
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 dl mjölk
  • 4 äggulor

Garnering

  • Kristallsocker eller strösocker

Gör så här

Skala äpplena och kärna ur dem. Dela dem i två delar och lägg dem i apelsinblomvatten. Nyp ihop alla ingredienserna till smulpajen med fingertopparna. Smörj en ugnsfast form. Gör en bädd på 2/3 delar av smuldegen. Placera äppelhalvorna på smuldegsbädden. Lägg resten av smuldegn på varje äppelhalva. Ugnsbaka ca 25-30 minuter i 200 grader. Gör citronsoppan genom att blanda vitt vin, grädde och mjölk. Koka upp. Vispa äggulor och socker till ett skum. Slå över gräddblandningen och citronsaften. Värm upp under omrörning till 85 grader (använd termometer). Sila soppan och kyl den i ett kallt vattenbad i minst en timme.

Servera i djupa tallrikar – pajen i mitten och soppan runt om.

Skriv ut receptet