ÄPPELKAKA av Mor Tilda

4-8 portionerTillagningstid: 60 minMedelsvårt

Ingredienser

Pajdeg

  • 150 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten

Fyllning

  • 5 svenska äpplen
  • 3 msk kanel
  • 1 dl strösocker
  • Florsocker till servering

Gör så här

Blanda smör, mjöl och vatten till en deg. Låt den vila svalt någon timma. Kavla ut degen och lägg den i en ugnssäker form. Formen bör vara ca 25 cm Ø. Täck botten och kanterna med pajdegen (spara lite deg till dekorationsremsorna). Förgrädda pajskalet i 200° 8-10 minuter.

Skär äpplena i klyftor. Blanda strösocker och kanel och strö över äppelklyftorna. Garnera med pajdegsremsorna. Grädda i ugn i 200° ca 25 minuter.

Sikta över lite florsocker och servera tillsammans med en klassisk vaniljsås.

Skriv ut receptet