Nästa sort ut att bli presenterad är Santana. Mamma till Santana är Elstar och pappa är Priscilla. Smak, krispighet och fasthet är rakt nedärvt till Santana från Elstar. Santana är nykomling i äppelsammanhang och sorten har inte funnits i handlen mer än några år. Volymerna börjar växa till sig och vi ser ett nästintill perfekt äpple på marknaden.

Santana lämpar sig väldigt väl även i ekologisk odling då den är motståndskraftig mot många svampsjukdomar. I år plockade vi Santana under sista delen av september och första veckan i oktober. Direkt efter plockning har  frukten placerats i kyllager, där den nu ligger i två plusgrader och väntar på att bli uppäten! Santana har en ypperlig balans mellan syra och sötma med friska drag och en fin smak.

Många som är allergiska mot äpple kan äta Santana. Detta är pga att den innehåller ovanligt lite av det protein som vissa är känsliga mot. Prova först med att skala äpplet och ta en liten bit av fruktköttet. I nästa steg kan du prova att äta en klyfta med skal och därefter ett helt äpple…

santana