Sommarens fantastiska väder har inneburit hageloväder vid flera tillfällen. Startskottet för skörd av de tidigaste äppelsorterna har precis gått och nu ser vi resultatet av vad haglen har ställt till med. Vi uppskattar att ca 60 % av den svenska skörden är påverkad av hagel, vilket innebär att delar av skörden kommer att gå förlorad eller säljas som klass II. Som kompensation till alla hagelskador innebär den varma sommaren att frukten får en fin inre kvalitet. Aromen är bra och balansen mellan syra och sötma är perfekt! Äppelårgång 2014 kommer att gå till historien med mycket smak, fin arom och väl balanserade äpple!På våra odlarträffar nu i veckan har vi konstaterat att: -”En fläck eller två, go ändå!”. Detta passar bra in på årets äppelskörd som i övrigt ser ut att kunna ge en bra volym. Kommer bara värmen hålla i sig så utvecklas frukten bra och då får vi äpple av bra storlek, vilket ger många kilo.

Vad innebär en hagelskada?

En hagelskada är en fysisk skada på frukten som innebär att skalet blir skadat. Beroende på hårdhet och form på hagelkornet blir skadan olika. Ett hagelkorn som är mjukt och runt ger oftast liten skada och det blir en skönhetsfläck på ytan av äpplet. Ett hagelkorn med vassa kanter kan slå hål på äppelskalet och dessa äpplen ruttnar i förtid på träden.

Pressträff i odling

I morgon fredag 15 augusti har du möjlighet att tillsammans med oss provsmaka årets första äpplen, träffa odlare Erika Tufvesson och kanske känna på hur det är att plocka äpple med gammal hederlig plockmage. Vi kommer även att visa vad hagelskada innebär och hur den ser ut!

Plats: Kl 10,00 på Björkenäs, Rörum, 272 95 Simrishamn. (Sväng av från väg 9 mot Knäbäckshusen. Kör tills vägen tar slut. Odlingen ligger till vänster)