De första av säsongens äpplen har anlänt till Äppelrikets lager i Kivik på Österlen. Årets skörd ser ut att bli betydligt större än i fjol. Samtidigt pågår bygget av ett storlager så att konsumenter kan äta skånska äpplen året runt.

  • Förra året var ett olyckligt år för skånska äpplen med hela 2500 ton hagelskadad frukt men i år ser det bra ut. Om vi får värme i augusti och september uppskattar vi att skörden blir 20 procent större än normalt, säger Henrik Stridh, VD för Äppelriket.

Tiden då konsumenter kan hitta skånska äpplen i butik förlängs för varje år. Äpplena från i fjol tog slut i juli i år. Äppelrikets mål är att förse marknaden med frukt året om.

  • Vi bygger just nu ett modernt lager för 2500 ton äpplen där frukten håller sig fräsch väldigt länge, säger Henrik Stridh, VD för Äppelriket.

Förutom kyla så ändras de atmosfäriska förhållanden i det så kallade ULO-lagret (Ultra Low Oxygen) genom att minska syret, så att äpplena går ner på sparlåga. Då bevaras äpplets nyttigheter och mognadsgrad.

Idag kommer ungefär 80 procent av äpplena i butik från utlandet. Äppelriket räknar med att den svenska andelen kommer att öka snabbt framöver.

  • Vi märker en fortsatt ökad efterfrågan av våra fina äppelsorter. Framtiden för skånska äppelodlare är ljus! säger Henrik Stridh, Äppelriket.