Odlarintervju – Äppelriket

Odlarens namn: ÖSPAB fruktodling. Jörgen, Sebastian och Christopher Andersson.

Odlingsplats: Östra Sönnarslöv.

Fakta: Det har odlats frukt på platsen sedan 100-tals år tillbaka. I nuvarande regi, Östra Sönnarslövs plantskola (ÖSPAB), har odlingen drivits under mer än 50 år och omfattar idag cirka 82 hektar. De största sorterna är Discovery, Aroma, Frida och Rubinola. Investeringar har gjorts i ett antal ULO-rum, allt för att kunna lagra äpplen så länge som möjligt. Företaget driver även plantskola, växtvaruhus och inte minst, fruktpackeri och musteri. De är 25-30 anställda och extrapersonal tas in under högsäsong.

Odlingens historia: Gösta Andersson arbetade i plantskola i Villands Vånga, men kände att det var dags att starta något eget. År 1958 började därför han, tillsammans med sin fru Margit, odla rosor och jordgubbar i Östra Sönnarslöv. Därifrån har verksamheten ständigt utvecklats och växt. Sonen Jörgen började hjälpa till när han var 10-12 år gammal och från 15 års ålder har han arbetat i företaget. Även Jörgens söner Sebastian och Christopher fick tidigt möjlighet att delta i arbetet och är idag båda verksamma i familjeföretaget.

Framtidsplaner: Det planeras och investeras löpande i nya lokaler och maskiner för att kunna möta handelns önskemål.

Favorit-äpple/päron: Rubinola

Bästa äppel-receptet: Kim Carlsson är en av de anställda på ÖSPAB och har kommit på ett supergott, snabbt och enkelt recept på äppelkaka!

Ingredienser

  • 1 burk äppelmos, cirka 500 g
  • kanel
  • 1 dl blandade nötter
  • 1 dl gojibär, torkade
  • 1 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • smör

Så här gör du

  • Häll 1 burk äppelmos i en pajform, strö över kanel, hackade nötter och gojibär.
  • Blanda socker och vetemjöl och häll över äppelmoset.
  • Hyvla kallt smör över. Grädda i cirka 200-225 grader cirka 30 minuter.
  • Servera med grädde, glass eller vaniljsås.
  • KIM CARLSSON: ”Superenkel och supersnabbt. De flesta gör äppelkaka på färska äpplen men jag ville prova ett enklare och snabbare recept. Med äppelmos blir kakan saftig och otroligt god!