Produktion – allt om fruktskörden

Redan i juli, året innan frukterna utvecklas på träden, grundläggs fruktskörden. Blomknopparna bildas under sommaren och utvecklas för att innan träden tappar sina blad på hösten vara fullt utvecklade.
I mitten av maj och ett par veckor framåt förvandlas fruktodlingsdistrikten till ett hav av skiraste vitt och rosa, när hundratusentals fruktträd blommar. Vill man uppleva denna fantastiska förvandling, finns det två områden där de flesta odlingar är belägna. Det är efter väg 9 mellan Brösarp och Simrishamn, alltså på Österlen. Det andra större odlingsområdet är mellan Oppmannasjön och Ivösjön nordost om Kristianstad, runt samhällena Arkelstorp och Vånga. Var inte rädd för att svänga av riksvägen och in på mindre grusvägar, där finns ofta mer odlingar att se.

appelriket-produktion-1

 

En hektisk period börjar

För odlaren innebär blomningen startskottet för en hektisk period med gräsklippning, gallring, näringstillförsel, bekämpande av svampar, sjukdomar och skadeinsekter. För att frukten skall få önskad storlek (ca 65-80 mm/diameter) krävs att man under sommaren, gallrar bort de frukter som sitter för tätt. Allt arbete med gallring sker för hand och är mycket tidskrävande, men viktigt för att storleken på frukten skall bli den som kunderna önskar.

Röda äpplen skall helst vara röda, för att detta skall ske behövs mycket solljus på frukterna. Genom att klippa bort en del grenar från träden under sommaren, kommer solljuset lättare in till frukterna. Detta arbete sker under juli och augusti.

Till hösten kommer så höjdpunkten för odlingarna – frukten mognar och äpplena dignar på träden. Hundratals skickliga plockare kommer då till de olika odlings-områdena, för att under ca två månader fylla lagren med frukt.

appelriket-produktion-2

Vi hänger med i utvecklingen

Det är dock med äpplen och päron som med vinet; vissa årgångar kan bli bättre än andra. De svenska fruktodlarna har på ett utmärkt sätt anpassat sig till det nya Europa och till konsumenternas krav på speciella äpplen.
Under senare år har gamla sorter som inte varit lönsamma slagits ut och nya har tillkommit. Inte minst genom förädlings-verksamheten på Balsgård utanför Kristianstad.
Idag odlas ca 15 sorter äpple och ca 7 sorter päron i relativt stora volymer. Förändringar av sortimentet sker kontinuerligt för att anpassa försäljningen till handelns krav. Den sort som odlas mest i Sverige är Ingrid Marie följt av Aroma som är en sort framtagen speciellt för den nordiska produktionen.

Nya sorter

appelriket-produktion-3När en ny sort tas fram idag är den viktigaste egenskapen självklart att den smakar gott. Andra viktiga parametrar är utseende, motståndskraft mot svampangrepp, skördeutfall och mycket mycket annat. Frida är vår senaste äpplesort och unik för Äppelrikets odlare.

Klippning av träd

I november börjar nästa moment i odlingen, klippning av träd. Samtliga träd måste årligen klippas, moderna odlingar har inneburit färre klippningar per träd, men eftersom en modernodling kan bestå av 4 000 träd per hektar (fotbollsplan), så är det ett ganska tidskrävande arbete. De flesta odlare har sina odlingar klippta i slutet av april.

top

Fler produktionsbilder (Klicka på bilderna för full storlek)

P5240089Maj 06 Blomning 031P5240082IMG_8569P9160049P9060203P9160094P8270080P8270098P8220115IMG_3749IMG_3624P8220107P8220088P9300127
top